Falafel w wersji Jacka B.

Składniki

  • Cieciorka (nazywana też ciecierzycą) suszona – można kupić w supermarkecie, ja kupiłem w Tesco na milozadupiu.
  • Jajka
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Oliwa

Przepis:

Robi się bo bardzo prosto. Najpierw trzeba namoczyć cieciorkę – z góry ostrzegam – niestety trzeba to moczyć jakieś 10 – 12 godzin. Potem trzeba ją ugotować. Trwa to jakieś 45 minut. W zasadzie można ją trochę rozgotoeać bo potem i tak trzeba ja utłuc 😉 więc spokojnie można sobie pójść do komputera i zerkać co czas jakiś czy już doszła.

Potem ugotowaną cieciorkę należy utłuc – zrobi się takie gęste puree, jeśli nie będzie chciało się kleić to można dodać jajko. Na tym etapie jak ktoś lubi może wrzucić przyprawy, ja przypraw nie używam :). Z powstałej masy należy uformować kotlety, utytłać je w jajku i opanierwac bułką tartą – i na patelnie :).

Smaży się raczej krótko, pije sporo tłuszczu, więc lepiej lać jakiś zdrowy 🙂

Podać w towarzystwie ziemniaków i surówki, lub w bułce z surówką. Ja dziś na śniadanie zjadłem sote.

Uwagi:

  • Wcale tego nie trzeba za dokładnie ugniatać :), jak się co jakiś czas trafi całe ziarno też jest OK 🙂
  • O tyle o ile normalnie jak na pudełku (np. fasoli jaś) jest  napisane moczyć 8 godzin to wiadomo że po 4 już jest dobra do gotowania, o tyle tutaj to jest rzeczywiście 10-12 bitych godzin.
  • Jak ktoś ma ochotę może zrobić eksperyment i spróbować zmielić ziarna i zobaczyć co wyjdzie.
  • Mojemu mięsożernemu Tacie smakowało.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s